top of page

Blauwe bosbessen eigenschappen en hun recepten

Myrtillus niger Gilib., Myrtillus sylvatica Bubani, Vaccinium oreophilum

Blauwe bosbes, Bosbes, Blauwbes, Kraakbes, Bosbezen, Moerbezen, Heidelberen, Krakelbezie, Postelbezie, Klokkebeien, Walbeer, Aalsbeer, Kozijnekruid, Krakke :-)

Kenmerken

  • Behoort tot de heidefamilie (Ericaceae)

  • Is een bladverliezende struik

  • De bladeren zijn eirond en lichtjes gezaagd, en worden maximum drie centimeter lang

  • De takken groeien recht omhoog; onderaan zijn ze verhout en bovenaan groen

  • De bloemen zijn piepklein en klokvormig en vallen amper op

  • De bloemen bloeien van mei tot juni

  • De bessen zijn eerst groen en worden daarna snel donkerpaars tot blauw

  • De bessen worden maximaal een centimeter groot

  • De struiken kunnen tot zestig centimeter hoog worden en vormen dikwijls grote vlakken in het bos


Seizoen

De bessen zijn rijp eind juni. Vaak bloeien ze een tweede keer en kun je de bessen tot in oktober plukken.

Bijzonderheden

De blauwe bosbes leeft samen met schimmels in een symbiose. Die schimmels leveren de plant voedingsstoffen uit de bodem, terwijl de plant de schimmels suikers en koolhydraten bezorgt. Dit gebeurt via talloze schimmeldraden die verbonden zijn met de wortels.


Eigenschappen


Blauwe bessen zijn rijk aan anthocyanen, een soort flavonoïde die antioxidante en ontstekingsremmende effecten heeft. Epidemiologische studies tonen aan dat regelmatig blauwe bessen eten het risico op hart- en vaatziekten, kanker en type 2 diabetes vermindert.


In een andere studie zorgde Blauwebessensap (30 ml per dag) gedurende 12 weken voor meer bloeddoorstroming naar de hersenen, meer hersenactiviteit en verbetering van bepaalde delen van het werkgeheugen , in vergelijking met een placebo-groep . Dat sap kwam overeen met 230 gram blauwe bessen. Eén van de stoffen in blauwe bessen, pterostilbeen, heeft in studies met knaagdieren laten zien dat het de hersenfunctie verbetert


Daarnaast worden de gedroogde bessen succesvol ingezet bij diarrhee bij volwassenen en baby's. Het is een tonicum voor de ogen en het netvlies.

Versterken ze de vaatwanden en het bindweefsel.


Interacties met medicatie. Bij zeer grote hoeveelheden zijn er mogelijks interacties met medicijnen die bloedverdunnend werken .

 

Recepten :


Oersterke Blueberry cheesecake

voor 2 personen

Lactose,gluten en soya vrij


Ingrediënten

  • 80 gram havermout

  • 150 gram kokosyoghurt

  • 100 ml rijstmelk

  • 1 eetlepel ahornsiroop

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 1 theelepel kaneel

  • Rasp van een halve, biologische citroen (zest)

  • 75 gram blauwe bessen (vers of diepvries)

Zest is de rasp van de gele schil van de citroen.🍋

Bereiding

  1. Meng in een kom de havermout met de yoghurt en melk. Voeg de ahornsiroop, vanille-extract, kaneel, citroenzest en blauwe bessen toe. Hou wat blauwe bessen apart voor de garnering. Roer alles goed door elkaar en zet het mengsel minstens drie uur in de koelkast. Je kan dit ook 's avonds klaarmaken en in de koelkast zetten voor de volgende ochtend.

  2. Schep de overnight oats over in twee glazen en werk af met een handvol blauwe bessen en wat citroenzest voor extra smaak.

Variatietip Voor de topping kan je variëren met verschillende soorten noten of gedroogd fruit. Voeg hennepzaad en sesamzaadjes toe als eiwitbron.


BESSEN CRUMBLE Voor twee personen met één stuk fruit per persoon

Lactose, gluten en soyavrij

Ingrediënten

  • 50 gram kersen (diepvries)

  • ½ appel (geraspt)

  • 2 theelepels kaneel

  • 30 gram havermout

  • 30 gram amandelmeel

  • 5 eetlepels gesmolten kokosolie

  • 2 eetlepels agavesiroop

  • Bakvorm van maximaal 20 cm diameter

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170° C. Meng de bosbessen met de kersen en de geraspte appel in een kom. Roer er een theelepel kaneel door en laat het even staan.

  2. In een andere kom meng je de havermout, amandelmeel, de andere theelepel kaneel, een snufje zout, de gesmolten kokosolie en de agavesiroop. Roer alles goed door elkaar tot je een plakkerig, kruimelig deeg krijgt, vergelijkbaar met kruimeldeeg voor een kruimelvlaai.

  3. Leg het fruitmengsel in de bakvorm en schep het deeg eroverheen, verdeel het gelijkmatig. Zet de bakvorm in de oven en bak ongeveer 30 minuten. Wanneer de topping goudgeel begint te worden, is de crumble klaar. Laat het een beetje afkoelen voordat je het serveert.

Serveertip

Deze crumble is eens wat anders voor het ontbijt, en je kunt er ook een dessert van maken. Verdeel het dan over vier personen en serveer er zelfgemaakt ijs of kokosyogurth-ijs bij.


https://www.foundmyfitness.com Eten uit de natuur - Het grote wildplukboek - Edwin Florès https://oersterk.nu/product/magazine-oersterk-feest-2023/

Groot handboek geneeskrachtige kruiden - Geert Verhelst

15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page