top of page

Smoorverliefd , De Oerkabouter , Pijn en Haaien

Legendarische mail van 10 December

Ik hield van haar.

Zij van een ander. 17 jaar denk ik. Smoor verliefd. 1 x met haar gevreëen. Nog smoorder verliefd. Maar ze was met een ander. Een eikel.Vond ik toen. Ja, ik kon hem ervoor al niet zo goed uitstaan. Toen nog minder. Een arrogante snob. Wij maar chatten online en dan was ze bezig hoe hij haar behandelde. Maar toch bleef ze bij hem.


833 woorden +- 3 min leestijd Mijn hart verscheurde. Ik kreeg echt fysieke hartepijn. Dat ik niet wist waar kruipen achter mijn bureau.
Er is namelijk geen verschil tussen emotionele pijn en fysieke pijn.

Het lichaam reageert op exact dezelfde manier op zowel een fysiek gevaar als op emotioneel gevaar.

In mijn vorige 2 mails heb ik al een tipje van de sluier opgelicht over hoe pijn werkt.

Wat je je kan voorstellen is dat er een kabouter in je hersens zit met een rode knop. Als er voldoende gevaar is, dan drukt hij op die rode knop en dan ervaar je pijn. Die kabouter heeft 4 schermen voor zich. 1 scherm met mechanische verstoring. Er is dus effectief iets kapot of verbrand. Scherm 2 neemt de emotionele toestand waar. Scherm 3 eronder gaat over wat je denkt over jezelf en de wereld. Het laatste 4e scherm gaat over je algemeen fysieke welzijn, eten, slaap enzovoort. Naar de haaien Wat jaarlijks een paar keer wordt gerapporteerd door surfers is dat ze een zachte stomp voelden, vlak voordat ze gebeten werden door een haai. Ze zitten daar zo te dobberen, te wachten op de perfecte golf. Helemaal in het nu, in de flow. Dan voelen ze een plotse stomp aan hun been. Stuk drijfhout of kwal of zo. Verder voelen ze helemaal niets. Tot ze op het surfbord proberen te springen en dan missen ze een been. Op de adrenaline terug naar het strand paddelen gaat nog en pas op het strand ervaren ze pijn. 3 van zijn 4 schermen waren helemaal goed en maar 1 scherm gaf rood. Dus dacht die kabouter dat het veilig was. Tot de rest van de schermen bijgewerkt waren.

Andersom was er een bouwvakker op een werf in Geel en die stapte in een grote stalen nagel. Die loeide het uit van de pijn. Ging op de grond liggen. Dat is wat je doet, oftewel loop je weg of ontzie je de plek waar het pijn doet van druk. Afgevoerd met de ambulance. Aangekomen op spoed in de operatiekamer. Daar trok de spoedarts die nagel des doods gewoon van tussen zijn tenen uit. Er was niets geraakt. En dan denk je natuurlijk dat die bouwvakker er tussenuit wou. Zo ongelooflijk klinkt dat. 3 van zijn schermen stonden op rood. En eentje, die mechanische, stond op groen. Dus die kabouter maar slaan op die knop. We hebben acute pijn die vooral via A-vezels werkt en chronische pijn die via C-vezels werkt. Chronische pijn of  langdurige last ontstaat als we er een emotie aan koppelen. Als we er over beginnen zeuren en/of veel aandacht aan geven. Het evolutionair voordeel is dat we via de amygdala, ons emotioneel oerbrein, veel beter dingen kunnen onthouden dan via onze prefrontale cortex. Emoties en pijn zijn met elkaar verbonden.


Door een emotie aan een pijn te verbinden, kan ons lichaam die pijn veel beter onthouden om ons veilig te houden in een volgende gelijkende situatie. Maar die emotie kan dus ook die pijn weer oproepen. Je hebt emoties, maar je bent je emoties niet. Elke emotie is een signaal van een onderliggende behoefte. Het langdurig niet voelen van emoties of het niet weten wat je behoeftes zijn, kan leiden tot pijn. Je floept er soms dingen uit die de ander kwetsen, maar je weet zelf niet hoe je het anders kan zeggen? In februari organiseer ik terug de cursus Verbindende Communicatie, een 3 daagse basiscursus met als Thema relaties. Op die basiscursus krijg je uitgebreid de grondbeginselen van verbindende communicatie mee waardoor je beter en sneller harmonie kan scheppen in je relaties.


En verder…

Via de oer-analyse maken we een leefstijl analyse waar we de 4 schermen van die Oer-kabouter helder in beeld krijgen. Je krijgt een plan van aanpak om deze weer in het groen te brengen door terug meer OER te gaan leven. Door die A vezels kort te prikkelen door een diepte massage, komt er ontspanning in de spiervezels waardoor spierspanningen verminderen. Bel nu voor een afspraak als je vast zit. 0472434203 Altijd welkom voor een sessie voetreflexologie met een zachte werking die je algehele welzijn bevordert. Het is mijn missie om de helden van de maatschappij de oorzaken van lijden te tonen en ze te begeleiden om de oorzaken van geluk te ontdekken. Met Vriendelijke Groentjes Benjamin Ben Chi Ps: Dit weekend dansen we met de kaboutertjes. We doen ook iets steviger op zaterdagavond, in een boksclub met extreme muziek. Maar zondag is het weer family time in de Steiner school te Lier <3 hier vind je alle info
23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

PIJN

留言


bottom of page