top of page

Vlierbloesemsiroop

Inhoud: Voorouderplant - Medicinale werking - Vlierbloesemsiroop recept - Energetische kracht van vlier


Vlierbloesem kan je oogsten van mei tot juni


Voorouder plant

Als je zo natuurlijk mogelijk wilt eten, dan is het gebruik van kruiden een belangrijk onderdeel daarvan.

 • Vlierstruiken vinden we terug al sinds het stenen tijdperk, in toenmalige nederzettingen. We gebruiken deze plant dus al heel lang.

 • Ook de Grieken en de Romeinen gebruikten de gewone vlier. Hippocrates, je kent hem wel: de oervader van de geneeskunde, (460-377 vc) aanzag vlierbloesems als een urine- en galdrijvend middel.

 • Galenus (131-201 nc) beschreef de vlier als " heet en droog" en daarom aan te raden bij koude en vochtige aandoeningen: verkoudheden en slijmvliesaandoeningen.

 • In de volksmond kreeg de vlier de reputatie als wonderplant, met bijnamen als "medicijnkist voor het volk" of "de boom der medicijnen".

 • Voor we pvc-buizen hadden, gebruikten kinderen de holle stengels als "klakkebuis' om papieren pijltjes af te schieten. Al dan niet met naalden zoals mijn vader, de snodaard.

'Heilboom'


Vlierbloesem kan worden ingezet bij griep, verkoudheden met koorts en kinderziektes.

De meest indrukwekkende bevinding is dat het de duur van een griep bij 90% van de gevallen halveert!

 • Vlierbloesem kan als diaforeticum (zweetdrijvend) ingezet worden. Het verhoogt de respons van zweetklieren op hitte.

 • Het is antiseptisch oftewel infectiewerend, Voorkomt microbiële infecties, stimuleert het immuunsysteem en is antiviraal.

'Boom der medicijnen' voor luchtwegenaandoeningen zoals droge hoest. Bij hooikoorts werkt het ook preventief, is ondersteunend bij slijmvliesontstekingen en ontstekingen van mond en keel:

 • Vlier is adstringerend oftewel samentrekkend en mild ontstekingswerend op de slijmvliezen.

 • Vlier remt overvloedig slijmafscheiding of het verhoogt de slijmproductie indien nodig.

 • Algemeen werkt vlier ook verzachtend op de keel.Vlierbloesemrecept


 1. Pluk de bloemschermen op een zonnige dag, als het min. 24 uur niet geregend heeft. Als je eraan ruikt, moet je neus een beetje geel worden van het stuifmeel... Geef de beestjes even tijd om er uit te kruipen.

 2. Vul een bokaal of pot met de vlierbloesemschermen. Deze mag goed vol zitten, maar niet té hard aanduwen. Volg je gevoel. Voeg water toe, zorg dat de vlierbloemen volledig onder staan. Deksel of zeefdoek erop, om de insecten eruit te houden. Laat 24 tot 48 uur trekken.

 3. Zeef de bloemschermen uit het water. Voeg aan het water evenveel suiker toe (ik weet het, dit is héél zoet, en minder kan, maar zo blijft de siroop lang goed). Dus 1 liter water met 1 kg suiker.

 4. Voeg citroensap toe naar smaak (van ongeveer 1 citroen per 2 liter, maar proef vooral zelf).

 5. Enkele minuten doorkoken. Af en toe roeren.

 6. Vul af in gesteriliseerde flessen.

Mjammie!


Dit is een basisrecept. Je kan spelen met andere toevoegingen, zoals munt, roos, aardbei, sinaasappel, limoen, ...


Wil je een suikervrije versie, dan vries je het vlierwater+ citroensap in. In ijsblokjes die je handig in je zomerdrankje kan kieperen.


Je kan de zeste van je biologische citroen nog gebruiken in andere gerechten of drogen voor een 'thee-citroen'.


Oh, en het wit (officieel 'albedo') van citrusvruchten bevat bioflavanoïden (anti-oxidanten), vezels en pectine. Supergezond dus, en best nog wel lekker, hebben we dit jaar ontdekt.


Energetische kracht van vlier.


Vlierbloesems hebben een witte kleur, dit staat in verbinding met de kruinchakra. Het is een schermbloemige met 100 kleine bloemblaadjes wat in de lijn ligt van het symbool van de kruinchakra met zijn 1000-voudige lotusbladeren. De kruinchakra staat voor verbinding met het universum. Verbinding met Het Goddelijke en het Nu. Als je ziek bent, dan is er alleen maar dat. Je lichaam nodigt je uit om helemaal niets te doen en je kan dan enkel -in het nu- erdoor gaan. Meestal verandert er na ziek zijn ook iets in je bewustzijn. Alsof het bewustzijn ook energetisch mee-zuivert. Er is ook absoluut niets mis met een goede verkoudheid of grippale infectie. Sterker nog, het kan een slecht signaal zijn als je lang niet verkouden bent, omdat er dan misschien een ander onderdeel van je lichaam te veel energie vraagt, waardoor je lichaam niet ziek 'mag' worden. Ik nodig je uit om vanaf nu te genieten van ziek zijn. Sommige noemen bacteriën en virussen niet voor niets 'frequentie verhogende stoffen'. Vlierbloesems kunnen jou dus ondersteunen om je sneller door dit proces te gidsen. De bloesem heeft een gele kleur, de kleur van de zon en verbonden met de solar plexus. Je krachtcentrum. De helende actie voor de solar plexus is 'genieten van de schoonheid van het leven'. Wat supermakkelijk gaat als je de bloesems gaat plukken. De Plexus is in duo als aarding verbonden met de keelchakra.


Dit artikel is onderdeel van de reeks 'Het Regenboog Dieet; Effect van kleuren op je darm en energieveld'. De wetenschappelijke onderbouwde stukken van de tekst zijn in gewone tekstopmaak en de energetische stukken zijn schuin gedrukt. In deze reeks artikelen onderzoeken we de link tussen de heilzame effecten van planten en hun verschillende kleuren. Op deze manier zetten we aan om een divers en gevarieerd voedingspatroon aan te gaan. Wat ideaal is voor je darmflora.


Bronnen voor dit artikel: Groot handboek geneeskrachtige planten 8e Druk - Dr. Geert Verhelst
67 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page